​✓ +40 års erfaring

✓ 4,7/5 i anmeldelser​

✓ ​gratis P-plads

Til kaniner tilbyder vi:

 • ​Konsultation / sundhedsundersøgelse
 • Klip kløer
 • Røntgen
 • Urinprøve
 • Operation
  • ​Dyrene skal ikke fastes inden bedøvelse, da de har en meget hurtig energiomsætning. De skal medbringe deres egen "madpakke" så de hurtigst muligt efter operationen kommer i gang med at æde igen.
  • ​Vi bedøver dyrene ved at give dem en bedøvelsesgas på maske. Dette er en mere sikker metode end at give injektioner med bedøvelsesmiddel, da gassen let kan justeres op eller ned. Det giver også en meget kortere opvågningsfase.
  • Dyret vil under operationen og opvågningsfasen ligge på en varmepude, da de let taber varme under narkose. Det vil også blive givet væske, smertestillende medicin eller anden behandling der skønnes nødvendigt undervejs. Der kan desuden være rester af øjensalve, der bliver givet i øjnene under narkosen, for at undgå udtørring og hornhindesår.
  • Når dyret kommer hjem efter bedøvelsen, vil den ofte være påvirket af den resten af dagen, men dagen efter er den helt normal igen. Derfor skal det gerne have ro og varme og være under opsyn den dag det kommer hjem. Hvis det er et dyr der normalt står udendørs bør det sove inde den første nat i de kolde måneder
  • Hvis dyret er blevet syet med udvendige sting, skal stingene fjernes ca. 10 dage efter operationen.
 • Tandbehandling
 • Mikroskopi
 • Laserterapi

Generelt

​Håndtering: Kaniner tages op, som man ville løfte en lille hund eller en kat. Hold kaninen tæt ind til kroppen, den må ikke slå slag med bagbenene da den derved risikerer at brække ryggen. Undgå at løfte kaninen i nakkeskindet.


Burforhold: Buret skal være 50-90 cm højt, 80-120 cm langt og 65-80 cm bredt, de største mål er til store kaniner og de små er til dværgkaniner, men generelt kan siges jo større bur jo bedre, da det giver kaninen mulighed for at motionere. Kaninen skal have mindst 2 timers motion udenfor buret dagligt, hvis det er en stuekanin. Der skal være drikkeflaske, høhæk og foderskål i buret. Buret rengøres mindst 1 gang om ugen, da der ellers er risiko for opformering af tarmparasitter der gør kaninerne meget syge. Det er en god ide at skifte toilethjørnet dagligt. Burene bør være hævet mindst 50 cm fra jorden for at undgå træk fra gulvet.


Fodring: Kaninpiller, hø, grøntsager men ikke for meget saftfoder, da dette kan give tynd mave. Frugtgrene (ikke fra stenfrugttræer) til at gnave i.


Avl: Kaniner er drægtige i 28-32 dage og de får 4-12 unger der fravænnes når de er 28-42 dage gamle. Ungerne bliver kønsmodne når de er 16-24 uger gamle. Den sidste uge af drægtigheden har hunnen redebygningsadfærd, hvor hun plukker hår fra maven, brystet og evt. flankerne.

​Kanin parring

Sygdomme: Tarmparasitter, forkølelse/snue, pelsmider og forvoksede tænder er de sygdomme der volder flest problemer hos kaniner.


Tarmparasitter er et alvorligt problem hos kaniner, især hvis burene ikke rengøres ofte nok, dette medfører en opformering og en øget koncentration af parasitterne i tarmen hos kaninerne der bliver meget syge og i sidste ende dør. En anden sygdom der ofte medfører døden hos kaniner er forkølelse/snue, der skyldes en bakterie der hedder pasteurella. Dette kan ofte ses som flåd fra næsen, indersiden af forpoterne er våd da kaninen tørrer næsen med forpoterne. Forvoksede tænder ses som følge af forkert eller for lidt slid af tænderne, kaninen holder op med at spise og sorterer i foderet efter små og let spiselige foderemner.

Kanin med tegn på snue, den er fugtig på indersiden af forbenene, fordi den tørrer udflåddet fra næsen af med forpoterne.


Forfatter: Dyrlæge Rikke Nora Rosenkvist Hansen

​​

Gode grøntsager

Gulerødder med top
Bladselleri
Sellerirod
Radiser m top
Peberfrugten
Romaine salat
Lollo rosso salat
Lollo salat
Rucula
Artiskok
Græskar
Squash
Rødbeder med top
Fennikel
Pastinak
Persille krus & bredbladet
Spinat
Hvede græs
Asparges
Ærter
Basilikum
Pebermynte
Salvie
Dild
Oregano
Lavendel
Mælkebøtte både blade og blomst
Rosmarin
Timian
Kløver
Kamille
Koriander
Skvadderkål
Sennepsblade
Hindbær og blade fra busken
Blåbær og buske
Jordbær og blade fra planten
Brombær og blade fra buske
Æble uden kerner
Pære uden kerner
Melon
Papaya
Fersken
Ananas
Vindruer
Banan
Appelsin
Mango
Grove økologiske salater (indeholder mange mikromineraler)
Grene fra birketræer (giver rød urin)
Grene fra frugttræer (ikke stenfrugttræer som fx blomme, mirabelle etc)
Spirede hvedekorn giver flot græs
Solsikkespirer
Tomat (I begrænset mængde)
Følgende kan hos nogle kaniner og marsvin give gas i tarmene og bør introduceres langsomt og i begrænset mængde:
Broccoli
Blomkål
Rosenkål
Grønkål
Kålrabi

Spyfluelarveangreb hos kaniner

Spyfluelarveangreb ses oftest i sommermånederne hos kaniner, der står udendørs, eller et sted hvor der ofte er åbent ud til, så spyfluerne har mulighed for at komme ind til kaninen. Hvis kaninen ikke kan holde sig selv ren bagi - enten på grund af overvægt, eller fordi der gøres rent ved den for sjældent eller pga. diarre (hvis den har fået for meget frisk grønt på én gang) - kan det føre til indsmøring omkring kaninens kønsorganer med afføring og urin. Det er i dette lag af afføring, urin og delvist opløst hud, at spyfluerne lægger deres æg. Æggene klækkes og larverne begynder at æde sig vej ind i huden og længere ind i muskulaturen. Kaninen vil uden behandling gå i kredsløbschok og dø.

HUSK derfor at se til kaninen DAGLIGT i sommerhalvåret og tjekke dem for disse larveangreb bagi. (Man bør selvfølgelig tjekke til sin kanin dagligt hele året - men det er ISÆR vigtigt her i sommerhalvåret!)

​​

​Kanin med spyfluelarve angreb over halen.

Dette havde også bredt sig ind under bugen på kaninen.

Spyfluelarver der er taget ud fra kaninen på

billedet ovenover.

​​

​Forfatter: Dyrlæge Rikke Nora Rosenkvist Hansen

Kaninpest/myxomatose:

Der har været udbrud af kaninpest på Amager, senest august 2015.

Kun kaniner og harer kan blive smittede, så mennesker og andre dyr kan ikke få kaninpest.

HVAD ER KANINPEST
Kaninpest er en virussygdom hos kaniner, som smitter både ved direkte kontakt og ved indirekte kontakt. Den indirekte kontakt er hvis ejer har rørt ved en syg kanin (de ser ikke syge ud til at starte på) og kommer hjem og rører ved sin egen kanin. Overførsel kan også ske via flåter, myg og fluer samt hø/foder og udstyr, der har været i kontakt med en smittet kanin. Der går fra 5 til 14 dage fra kaninen er smittet til den udviser symptomer.

SYMPTOMER
Symptomerne på kaninpest er i starten
- Sløvhed
- Hævede øjenomgivelser (eller knuder i området)
- Hævede ører
- Hævede kønsorganer og anus
- Hvidt flåd fra øjne og næse samt hævelse af øjenslimhinderne.
Senere kan kaninen udvikle
- Feber
- Besværet vejrtrækning
- Kraftig flåd fra næsen.

Kaninen dør inden for 14 dage efter smitten er overført. Der findes ingen behandling, alle smittede kaniner dør af det og derfor er det vigtigt at få dem aflivet så snart symptomerne opstår!

HUSK: kæl ikke med andres kaniner i venteværelset hos dyrlægen! Du kan være med til at overføre smitte til din egen kanin på den måde.

​★ ★ ★ ★ ★​

Vurderet 4,7 / 5 stjerner på baggrund af mere end 109 anmeldelser på Facebook

​Firmainformation

Åbningstider:

Mandag - fredag kl. 8-17

Onsdag åben konsultation kl.17.30 -19


Telefontid kl. 8-17 mandag-fredag, onsdag til kl. 19.