Vaccination 

​Vaccination af hund og vaccination af kat hos professionel

Det er vigtigt for dit kæledyrs helbred, at du husker at vaccinere korrekt. Bor du i København? Kom forbi vores dyreklinik i Kastrup, på Amager og få vejledning, rådgivning og udført kompetent vaccination af din kat og hund.

Ved vaccination af kæledyr, sprøjtes dræbt eller levende, svækket vaccine ind under huden på katten eller hunden eller dryppes i næsen på hunden. Immunforsvaret opdager vaccinen som er trængt ind i kroppen og vil bekæmpe de sygdomme som den indeholder, da vaccinesmitstoffet er dræbt eller svækket forårsager det ikke sygdom hos kæledyret.

Når din hund eller kat har reageret på vaccinen, vil der være dannet antistoffer mod de aktuelle sygdomme, således at hvis kæledyret udsættes for smitte med dem, kan immunforsvaret kende dem og bekæmpe dem, så kæledyret ikke bliver sygt.

I nogle tilfælde vil smitten godt kunne bryde igennem immunforsvaret og dyret kan blive sygt, men da vil sygdomsforløbet være mildere og mere kortvarigt end hvis du ikke havde vaccineret din kat eller hund.

Vaccination af hund eller kat har betydning for alle landets katte og hunde. Når du får din hund eller kat vaccineret gør du det naturligvis for at undgå at dit kæledyr bliver sygt, men ikke desto mindre, hjælper du den samlede hunde- og kattebestand med, ikke at blive inficeret.

Når en stor del af landets kæledyr vaccineres regelmæssigt, bliver risikoen for sygdomsudbrud og spredning af sygdomme i Danmark nemlig langt mindre. Husk derfor at vaccinere din hund og kat.

Vaccination af kat - Hvad vaccineres katten imod?

På Kongelundens Dyreklinik vaccinerer vi katte imod kattesyge, katteinfluenza og kattechlamydia samt katteleukæmi til udekatte.

Katten bør basisvaccineres 2 gange med 4 ugers mellemrum. Der gives derefter en årlig vaccination af kat for at holde antistofniveauet højt og dermed fortsat beskytte katten mod sygdommene. Alle katte bør beskyttes mod virussygdomme.

Risikoen for smitte er generelt større hos katte, der kommer udendørs, da de derved møder ikke-vaccinerede katte, men indekatte kan også smittes med fx katteinfluenza gennem luften, og mennesker kan fungere som smittebærere, hvis vi har været i kontakt med katte som enten er raske smittebærere eller syge katte.

Killinger er beskyttet af antistoffer i modermælken, i den første tid efter fødslen (forudsat at moderkatten er regelmæssigt vaccineret). Killinger kan vaccineres fra 8 ugers alderen, men det mest almindelige er ved 12 og 16 ugers alderen, og så herefter årlig revaccination af katten.

Kattesyge (panleukopeni):

En virussygdom som især rammer unge katte under 1 år, men alle katte er modtagelige. Sygdommen viser sig ved feber, opkastninger, diarre, manglende eller nedsat appetit og generelt ubehag hos katten. Katten får relativt hurtigt væskemangel, og sygdommen er kendetegnet ved et hurtigt og kort forløb, oftest med en høj dødelighed til følge.

Katteinfluenza:

En meget smitsom virussygdom, der i de fleste tilfælde, skyldes enten herpesvirus eller calicivirus. Symptomerne på de to virusinfektioner minder meget om hinanden med feber, øjenbetændelse, næseflåd, nysen og evt. lungebetændelse.

Ved infektion med herpesvirus (rhinotracheitis) kan der ses sår på hornhinden, og ved infektion med calicivirus kan der ses sår på tungen og mundslimhinden og betændelse i munden. Alle katte er modtagelige, men katte under 1 år bliver som regel hårdest ramt.

I de fleste tilfælde kan katteinfluenza blive helbredt eller modvirkes med vaccination af katten, men nogle ender med at være raske smittebærere og smitter andre katte i naturen, eller får tilbagefald i stressede perioder.

Kattechlamydia:

​En bakterie der giver øjenbetændelse og/eller forkølelse hos katte, hvis de ikke er vaccineret. Symptomerne er rød og hævet slimhinde i øjet, udflåd fra øjet – i starten vandigt og senere mere tykt og gul/grønt, sammenknebne øjenlåg, kløe omkring øjne, nysen og hosten.

Hvis sygdommen behandles hurtigt, kan den i nogle tilfælde overstås på 2 uger, men hvis den forbliver ubehandlet kan den blive kronisk eller vare i flere måneder.

Katteleukæmi:

Da vi desværre har tilset en håndfuld katte på klinikken med katteleukæmi, de senere år, har vi besluttet at gøre dette til en fast del af vores vaccinationsprogram til udekatte fremover.

Katteleukæmi er en virus, der ligesom katte-AIDS ødelægger de hvide blodlegemer. Der findes ingen typiske/klassiske symptomer på katteleukæmi, da sygdommen kan vise sig meget forskelligt fra kat til kat. Men oftest ses vægttab, blodmangel og nedstemthed.

  • Man kan teste for katteleukæmi ved hjælp af en blodprøve.
  • Der findes ingen behanding / kur imod katteleukæmi og sygdommen er dødelig.
  • Kattene smitter hinanden gennem deres spyt, og kan derfor overføre smitte via bid.
  • Katteleukæmi er meget smitsomt!

Sørg derfor altid for, at din vaccinere din kat mod katteleukæmi, hvis det er en udekat. Når først smitten har fundet sted, kan det ikke gøres om.​

Rabies:

Hvis du skal have din kat med ud at rejse, skal den have et gyldigt kæledyrs-pas og​ vaccination mod rabies. Vaccinen skal gives mindst 21 dage før afrejse til udlandet og er gyldig i 3 år ved rejse inden for EU.

Kontakt os for vaccination af kat

Stadig i tvivl om du har behov for at vaccinere din kat? Ring til os på telefon 32 52 07 60 eller skriv til vores e-mail på ​​info@kongelundensdyreklinik.dk​​​ for vejledning, priser og sparring omkring kattevacciner.​

Vaccination af hund - Hvad vaccineres hunden imod?

På Kongelundens Dyreklinik er det standard, at vi vaccinerer hunde imod hundesyge, parvovirus, hepatitis, leptospirose og kennelhoste.

Hundehvalpe modtager også antistoffer med modermælken og opnår herigennem beskyttelse indtil de er 8-12 uger gamle – forudsat at moderdyret er regelmæssigt vaccineret.​

Hvalpen basisvaccineres 3 gange; når den er 8 og 12 uger gammel og igen når den er 1 år og 3 mdr. gammel. Herefter bør vaccination af hunde mod hundesyge, parvovirus og hepatitis udføres hvert tredje år og leptospirose og kennelhoste årligt.

Hundesyge:

En virussygdom som især rammer hvalpe og unghunde. Symptomerne er nedsat appetit, feber, flåd fra øjne og næse, hoste, opkast, diarre og eventuelt kramper. Dødeligheden er høj hos ikke-vaccinerede hunde, og de hunde som overlever hundesyge er ofte så medtagede at de må aflives.

Udbrud af hundesyge ses heldigvis kun sjældent, da de fleste hunde i Danmark er vaccinerede imod det. Men da flere og flere mennesker køber deres hund i udlandet eller tager hunde med hjem fra ferie sydpå er det vigtigere end nogensinde før at vaccinere sin hund. Og som i de fleste tilfælde er det vigtigt at vaccinere hund mens den er ung og modtagelig for sygdommene.

Parvovirus:

Risikoen for parvovirus er størst for hvalpe, uvaccinerede hunde og hunde med nedsat immunforsvar (grundet fx cancer). Inkubationstiden, tiden fra smitte til sygdomsudbrud, er 3-14 dage.


Symptomerne er voldsom blodig diarre, nedstemthed, feber, appetitløshed og evt opkast. Helt små hvalpe kan også angribes på hjertet og få åndenød og blege slimhinder grundet blodmangel.


Der findes ingen kur eller behandling mod parvovirus, og man kan således kun forsøge sig med støtteterapi (væskebehandling, behandling af sekundære infektioner, sondefodring osv). For små hvalpe, ender forløbet desværre, oftest fatalt.

Sygdommen smitter fra hund til hund, eller via afføring. Men man kan også overføre smitten på kontaminerede sko, overtøj og andre ting. Parvovirus er meget modstandsdygtig og kan overleve i et givent miljø, i op til 6 mdr. De fleste hunde smittes således efter, at have været i kontakt med kontamineret jord, hvor en syg hund har haft afføring.

Alle dyrearter har deres egen artsspecifikke parvovirus, men parvo smitter dog ikke, på kryds af arter - din kat kan derfor ikke smittes af din hund.

Det er vigtigt når man importerer hunde fra andre lande, specielt lande med høj forekomst af fx. parvovirus, at man er helt sikker på, at hunden er vaccineret, inden den kommer ind i landet.

Hepatitis (Smitsom leverbetændelse):

En virussygdom som især rammer unghunde, og smitter fra hund til hund og via smittede hundes efterladenskaber. Symptomerne er feber, nedstemthed, nedsat appetit, opkast, slimhindeblødninger og eventuelt gulsot (gulfarvning af slimhinder og huden).

Leptospirose (rottesyge / Weils syge):

Dette er bakterielignende organismer, kaldet leptospirer. Rotter, mus og andre gnavere huser disse leptospirer, som de udskiller i urinen. Smitten kan overføres til hunde, hvis de kommer i kontakt med smittet urin eller urinforurenede omgivelser (stillestående vand, søer, vandpytter, mudder, jord, foder m.m.).

Leptospirose er en zoonose, dvs. at sygdommen kan smitte fra dyr til mennesker.

Da mus og rotter findes alle vegne – også i byerne – kan der forekomme urinforurenede vandpytter og fugtige områder på stier, parker og i haver hvor din hund kan smittes. Jagthunde, hunde på landet, der færdes i stalde, bader i søer og åer eller færdes i skove og på enge har dog en særlig høj risiko for at blive smittet. Husk at du skal vaccinere din hund mod denne sygdom årligt.

Symptomerne viser sig ca. 1 uge efter hunden er blevet smittet, og er ofte uspecifikke i starten, og ligner mange andre sygdomme med nedtrykthed, opkast og feber. Derfor stilles diagnosen typisk først senere i forløbet, hvor symptomerne er mere specifikke. Disse kan omfatte skade på de indre organer: gulsot (gulfarvning af slimhinder og hud), muskelsitren, blodig diarre samt nyre- og leverskader. Lungerne kan også angribes, hvis det sker, ses der åndenød og hoste – evt. blodigt.

Kennelhoste:

En sygdom som forårsages af et eller flere smitstoffer i kombination. De hyppigste smitstoffer ved kennelhoste er en influenzavirus (hundens parainfluenza) og en bakterie (Bordetella bronchiseptica). Efter smitte med B. bronchiseptica får hunden hoste og evt. flåd fra snude og øjne i ca. 10 dage.

En ukompliceret parainfluenza-infektion giver ofte mild hoste og evt. lidt vandigt næseflåd. Når de to optræder i kombination med hinanden forårsager de kraftigere sygdomstegn og kan strække sig over flere uger.

Kennelhoste smitter ved luftbåren spredning af små dråber med virus eller bakterier i, derudover kan smitten overføres via foder- og vandskåle, legetøj, tøj osv. Hundene behøver derfor ikke, at være i direkte kontakt med hinanden for at blive smittet.

Man bør kontakte os, hvis hunden hoster og har høj og langvarig feber, udvikler vejrtrækningsproblemer eller mister ædelysten. Man kan vaccinere hunde for parainfluenza alene eller bruge næsevaccinen som beskytter mod både parainfluenza og B. bronchiseptica.

Rabies (hundegalskab):

Hvis du skal have din hund med ud at rejse, skal den have et gyldigt kæledyrs-pas og rabies vaccination. Vaccinen til din hund skal gives mindst 21 dage før afrejse til udlandet og er gyldig i 3 år ved rejse inden for EU.

Hvis du er i tvivl om hvad din hund eller kat allerede er vaccineret imod, eller om hvornår den skal revaccineres er du velkommen til, at kontakte os.

Herpesvirus:

Vaccination til aktiv immunisering af drægtige tæver til forebyggelse af herpesvirus hos hvalpene.

Der gives to vacciner til hunden/tæven. Den første vaccine gives i perioden fra start af løbetiden til senest 10 dage efter formodet parringsdato. Anden hunde vaccine gives 1-2 uger før forventet fødsel.

Kontakt os for vaccination af kat eller hund

Ring til vores telefon på 32 52 07 60 for at bestille tid til vaccine af din hund eller kat eller skriv til vores e-mail på ​​info@kongelundensdyreklinik.dk​​​ for vejledning, priser og sparring vedrørende vacciner på vores klinik. 

Telefontider

Mandag-fredag kl. 8:30 - 12:00 samt 14:00- 17:00

Åbningstider

Mandag kl. 8:00-19:00

Tirsdag kl 8:00-17:00

Onsdag kl. 8:00 -19:00

Torsdag kl 8:00-17:00

Fredag kl 8:00-17:00

Lør, søn og helligdage Lukket

(Inkl fredag efter Kristi himmelfartsdag)

Telefontid mandag - fredag: 

kl. 8:30-12:00 samt 14:00-17:00

+40 års erfaring

Vi er en smådyrsklinik, som ligger i Kastrup på Amager

4,7/5 i anmeldelser​

Vi er stolte af vores flotte anmeldelser og kompetente personale

​Gratis P-plads

Bagved klinikken har vi en gratis P-plads, som er beregnet til vores klienter

Vi er en smådyrsklinik, som ligger i Kastrup på Amager. Bagved klinikken har vi en gratis P-plads, som er beregnet til vores klienter, som du er velkommen til at benytte i forbindelse med besøg på klinikken.

For at se vores persondatalov, så klik her

Kongelundens Dyreklinik ApS

Kongelundsvej 272, ​2770 Kastrup

Navigation på Google Maps

​Telefon: 32 52 07 60

Email: info@kongelundensdyreklinik.dk

Åbningstider:

Mandag kl. 8:00-19:00

Tirsdag kl 8:00-17:00

Onsdag kl. 8:00 -19:00

Torsdag kl 8:00-17:00

Fredag kl 8:00-17:00

Lør, søn og helligdage Lukket

Telefontid mandag - fredag: 

kl. 8:30-12:00 samt 14:00-17:00