Vaccination af hund - Hvad vaccineres hunden imod?
På Kongelundens Dyreklinik er det standard, at vi vaccinerer hunde imod hundesyge, parvovirus, hepatitis, leptospirose og kennelhoste.
Hundehvalpe modtager også antistoffer med modermælken og opnår herigennem beskyttelse indtil de er 8-12 uger gamle – forudsat at moderdyret er regelmæssigt vaccineret.
Hvalpen basisvaccineres 3 gange; når den er 8 og 12 uger gammel og igen når den er 1 år og 3 mdr. gammel. Herefter bør vaccination af hunde mod hundesyge, parvovirus og hepatitis udføres hvert tredje år og leptospirose og kennelhoste årligt.
Hundesyge:
En virussygdom som især rammer hvalpe og unghunde. Symptomerne er nedsat appetit, feber, flåd fra øjne og næse, hoste, opkast, diarre og eventuelt kramper. Dødeligheden er høj hos ikke-vaccinerede hunde, og de hunde som overlever hundesyge er ofte så medtagede at de må aflives.
Udbrud af hundesyge ses heldigvis kun sjældent, da de fleste hunde i Danmark er vaccinerede imod det. Men da flere og flere mennesker køber deres hund i udlandet eller tager hunde med hjem fra ferie sydpå er det vigtigere end nogensinde før at vaccinere sin hund. Og som i de fleste tilfælde er det vigtigt at vaccinere hund mens den er ung og modtagelig for sygdommene.
Parvovirus:
Risikoen for parvovirus er størst for hvalpe, uvaccinerede hunde og hunde med nedsat immunforsvar (grundet fx cancer). Inkubationstiden, tiden fra smitte til sygdomsudbrud, er 3-14 dage.
Symptomerne er voldsom blodig diarre, nedstemthed, feber, appetitløshed og evt opkast. Helt små hvalpe kan også angribes på hjertet og få åndenød og blege slimhinder grundet blodmangel.
Der findes ingen kur eller behandling mod parvovirus, og man kan således kun forsøge sig med støtteterapi (væskebehandling, behandling af sekundære infektioner, sondefodring osv). For små hvalpe, ender forløbet desværre, oftest fatalt.
Sygdommen smitter fra hund til hund, eller via afføring. Men man kan også overføre smitten på kontaminerede sko, overtøj og andre ting. Parvovirus er meget modstandsdygtig og kan overleve i et givent miljø, i op til 6 mdr. De fleste hunde smittes således efter, at have været i kontakt med kontamineret jord, hvor en syg hund har haft afføring.
Alle dyrearter har deres egen artsspecifikke parvovirus, men parvo smitter dog ikke, på kryds af arter - din kat kan derfor ikke smittes af din hund.
Det er vigtigt når man importerer hunde fra andre lande, specielt lande med høj forekomst af fx. parvovirus, at man er helt sikker på, at hunden er vaccineret, inden den kommer ind i landet.
Hepatitis (Smitsom leverbetændelse):
En virussygdom som især rammer unghunde, og smitter fra hund til hund og via smittede hundes efterladenskaber. Symptomerne er feber, nedstemthed, nedsat appetit, opkast, slimhindeblødninger og eventuelt gulsot (gulfarvning af slimhinder og huden).
Leptospirose (rottesyge / Weils syge):
Dette er bakterielignende organismer, kaldet leptospirer. Rotter, mus og andre gnavere huser disse leptospirer, som de udskiller i urinen. Smitten kan overføres til hunde, hvis de kommer i kontakt med smittet urin eller urinforurenede omgivelser (stillestående vand, søer, vandpytter, mudder, jord, foder m.m.).
Leptospirose er en zoonose, dvs. at sygdommen kan smitte fra dyr til mennesker.
Da mus og rotter findes alle vegne – også i byerne – kan der forekomme urinforurenede vandpytter og fugtige områder på stier, parker og i haver hvor din hund kan smittes. Jagthunde, hunde på landet, der færdes i stalde, bader i søer og åer eller færdes i skove og på enge har dog en særlig høj risiko for at blive smittet. Husk at du skal vaccinere din hund mod denne sygdom årligt.
Symptomerne viser sig ca. 1 uge efter hunden er blevet smittet, og er ofte uspecifikke i starten, og ligner mange andre sygdomme med nedtrykthed, opkast og feber. Derfor stilles diagnosen typisk først senere i forløbet, hvor symptomerne er mere specifikke. Disse kan omfatte skade på de indre organer: gulsot (gulfarvning af slimhinder og hud), muskelsitren, blodig diarre samt nyre- og leverskader. Lungerne kan også angribes, hvis det sker, ses der åndenød og hoste – evt. blodigt.
Kennelhoste:
En sygdom som forårsages af et eller flere smitstoffer i kombination. De hyppigste smitstoffer ved kennelhoste er en influenzavirus (hundens parainfluenza) og en bakterie (Bordetella bronchiseptica). Efter smitte med B. bronchiseptica får hunden hoste og evt. flåd fra snude og øjne i ca. 10 dage.
En ukompliceret parainfluenza-infektion giver ofte mild hoste og evt. lidt vandigt næseflåd. Når de to optræder i kombination med hinanden forårsager de kraftigere sygdomstegn og kan strække sig over flere uger.
Kennelhoste smitter ved luftbåren spredning af små dråber med virus eller bakterier i, derudover kan smitten overføres via foder- og vandskåle, legetøj, tøj osv. Hundene behøver derfor ikke, at være i direkte kontakt med hinanden for at blive smittet.
Man bør kontakte os, hvis hunden hoster og har høj og langvarig feber, udvikler vejrtrækningsproblemer eller mister ædelysten. Man kan vaccinere hunde for parainfluenza alene eller bruge næsevaccinen som beskytter mod både parainfluenza og B. bronchiseptica.
Rabies (hundegalskab):
Hvis du skal have din hund med ud at rejse, skal den have et gyldigt kæledyrs-pas og rabies vaccination. Vaccinen til din hund skal gives mindst 21 dage før afrejse til udlandet og er gyldig i 3 år ved rejse inden for EU.
Hvis du er i tvivl om hvad din hund eller kat allerede er vaccineret imod, eller om hvornår den skal revaccineres er du velkommen til, at kontakte os.
Herpesvirus:
Vaccination til aktiv immunisering af drægtige tæver til forebyggelse af herpesvirus hos hvalpene.
Der gives to vacciner til hunden/tæven. Den første vaccine gives i perioden fra start af løbetiden til senest 10 dage efter formodet parringsdato. Anden hunde vaccine gives 1-2 uger før forventet fødsel.
Kontakt os for vaccination af kat eller hund
Ring til vores telefon på 32 52 07 60 for at bestille tid til vaccine af din hund eller kat eller skriv til vores e-mail på info@kongelundensdyreklinik.dk for vejledning, priser og sparring vedrørende vacciner på vores klinik.